Новорічні свята не минають без святкових застіль. У турботі про ідеальну організацію вечері, господиням варто звернути увагу не тільки на меню, декор, а й подбати, щоб святковий стіл був довершено і правильно засервірований.

Сервірування столу за усіма канонами не вимагає жодних надзусиль: варто дотримуватись  декількох основних правил. Для святкової вечері стіл накривають чистою і випрасуваною скатертиною. Правила сервірування столу зобов’язують для кожного гостя поставити велику тарілку, що виконує роль підставки. Тарілку для закусок, поруч з якою чи на яку кладуть тканинну серветку. Зліва від тарілки – ложки і виделки, ножі розташовують праворуч, ріжучою стороною до тарілки. Все столове приладдя і посуд повинні бути одного стилю. Нижня тарілка служить підставкою і прибирають її тільки після десерту. Край тарілки виставляється в рівень з краєм столу. На неї наставляють тарілки для страв, які Ви збираєтеся подавати. У самому низу – тарілка для основної страви, далі – тарілку для закусок, найвище – супова тарілка. Ліворуч розташовуються виделки. Золоте правило використання столових приборів: прибори використовуються від краю до тарілки, тобто спочатку використовують крайню ліву виделку, потім ту, що поруч з нею, а потім вже ту, що найближче до тарілки. Зовнішня виделка – для закусок. Потім за необхідності – рибна виделка і біля самої тарілки виделка для м’яса. Праворуч тарілки – місце для ложок і ножів. Крайня – це супова ложка, далі – прибори для закуски. У напрямку до тарілки лежать: ніж для закуски і м’ясний ніж. За необхідності між ними кладуть рибний ніж. Над тарілкою перпендикулярно кладуть маленькі ложечки і виделки для десерту. Ніжка виделки дивиться при цьому наліво, а ніжка ложки – направо. Склянки і келихи стоять праворуч вгорі біля тарілки. Порядок виставлення такий, як ними будуть користуватися. Перший – келих для першого вина або аперитиву, навскоси – келих для другого вина. Поруч справа стоїть склянка чи келих для води. Він залишається на столі впродовж вечері, а непотрібні винні келихи можна буде прибрати. Ліворуч кожного місця за столом, вище серветки і виделок, ставлять тарілку для хліба. Ніж для масла кладеться на правий край тарілки лезом вліво. Відстань від тарілки і приладів до краю столу має бути близько 2 см.

Насправді правила сервірування столу дуже прості, а знати їх ,безперечно, буде  корисно усім.